2007 Kantoor ' Het Drentse Landschap'

Assen | Drenthe

Opdrachtgever

Stichting Het Drentse Landschap


Adres

Kloosterstraat 3 - 11, Assen


Opdracht / Realisatie

2007 | 2010


Ontwerp Uitwerking

CK | Pluspeil


Landschap

in eigen beheer


Status

ongewijzigd


Publicaties

Het Drentse Landschap 2018: Eric vd Bilt

Rentambt Stichting het Drentse Landschap 2010: Eric vd Bilt

VOORHEEN

In het hart van het Erfgoedkwartier in de historische binnenstad van Assen was het kantoor van Stichting ' het Drentse Landschap' verdeeld over vijf, van oorsprong individuele woonhuizen, met erachter de bijbehorende individuele tuinen.

ontwerp

De doelstelling, de 5 panden nr. 3, 5, 7, 9 en 11 tot een gemeenschappelijke kantoorruimte samen te voegen werd gecompliceerd door de onderlinge hoogteverschillen. Een gemeenschappelijke gelijkvloerse verbinding direct achter en tegen de gevel aan was dus uitgesloten. Door een glazen corridor ca. 5 m achter de gevels te introduceren werd de onderlinge ontsluiting van de panden realiseert. De entree parallel aan de gracht delen zich het kantoor van Het Drentse Landschap met het nieuwe kantoor van Landschapsbeheer Drenthe.

De Gemeente Assen had in het Kader van het bestemmingsplan Erfgoedkwartier een stevige kademuur langs de nieuw gegraven Oostersingel aangelegd.
Hierdoor was een 'binnendoor' t.b.v. de fietsenberging ook voor medewerkers van het ernaast gelegen Drents Archief mogelijk geworden. Om het volume van de nieuwbouw vanaf de Oostersingel zo laag mogelijk te houden is de toegang tot de fietsenberging ca. 1m verlaagd.

De voormalige tuinen werden vervolgens tot een tuin samengevoegd. Het deel, tegen de achtergevel aan de noordzijde, werd betraat en dient nu als beeldentuin. De tuin grenzend aan het Drents Archief is geschikt voor pauzes en overleg afhankelijk van het weer.

verbinding buitenom

vwbfn

tek

Tekst volgt