1998 Landgoed Vledderhof

Vledder | Drenthe

Opdrachtgever

C & S Kalfsbeek


Adres

Vledderhof 3 | Vledder


Opdracht / Realisatie

1999 | 2000


Oppervlakte

Voorhuis 446 m2 deel 318 m2


Ontwerp Uitwerking

CK SK | Harm Roosieen Bouwadvies ..............Auke Radelaar


Landschap

C & S Kalfsbeek


Status

Bed en Breakfast Vledderhof.nl


Publicaties

Bouwhistorische opname en waardestelling

Residence 00

Noorderland 2012

VOORHEEN

In 1998 - vlak voordat wij vertrekken bij het bureau - lopen wij op zoek naar een andere woning tegen de Vledderhof aan. Wij werden gegrepen door de desolate toestand van huis en omgeving.

De boerderij uit ca. 1850 is dan en in gebruik als agrarisch melkbedrijf. Met naast het boerenbedrijf 10 studenten in de kost is de boerderij door de jaren heen talloze keren verbouwd. Wij hadden het idee dat wij met pensioen zouden gaan met eventueel af en toe en kleine opdracht. Ook wilden wij enigszins afkicken en was een uitdaging als deze nieuw voor ons…………

Om bij de herbouw tot historisch juiste ontwerpbeslissingen te komen laten wij een bouwhistorisch onderzoek door Vlaardingerbroek & Wevers te Utrecht uitvoeren. Het resultaat is zoals verwacht en eenduidig: de boerderij is uiterst sober gebouwd zonder enige kwaliteit in materiaal en detaillering. Bij de historische detaillering van kozijnen en dak aansluitingen laten wij ons bijstaan door Auke Radelaar……..lees verder onder situatie in 1998

sloop

Tekst volgt.....

verbouw ext

In 1998 - vlak voordat wij bij het bureau vertrekken - lopen wij op zoek naar een andere woning tegen de Vledderhof aan. Wij werden meteen gegrepen door de desolate toestand van huis en omgeving.

De boerderij uit ca. 1850 is dan en in gebruik als agrarisch melkbedrijf. Met naast het boerenbedrijf 10 studenten in de kost is de boerderij door de jaren heen talloze keren verbouwd. Wij hadden het idee dat wij met pensioen zouden gaan met eventueel af en toe en kleine opdracht. Ook wilden wij enigszins afkikken en was een uitdaging als deze nieuw voor ons…………

Om bij de herbouw tot historisch juiste ontwerp beslissingen te komen laten wij een bouwhistorisch onderzoek door Vlaardingerbroek & Wevers te Utrecht uitvoeren. Het resultaat is zoals verwacht en eenduidig: de boerderij is uiterst sober gebouwd zonder enige kwaliteit in materiaal en detaillering. Bij de historische detaillering van kozijnen en dak aansluitingen laten wij ons bijstaan door Auke Radelaar……..lees verder onder ......situatie 1998

verbouw int

1998 Verbouw Vledderhof interieur

Met behoud van de oorspronkelijke structuur van de plattegrond zijn extra deurpartijen geïntroduceerd die zichtlijnen zowel in de lengte als ook in de breedte mogelijk maken. De aanbouw heeft aanzien en functie van een serre gekregen met eronder de wijnkelder. De hoofdtrap is naast de gang geplaatst en vanaf de entree is het zicht via de serre vrij naar buiten.

Om niet te vervallen in historiserende interpretaties van niet aangetoond detail- en materiaalgebruik is voor een kwalitatief hoogwaardige maar eenvoudige afwerking gekozen – teruggaand naar de sobere tijd van de Drentse ontginningslandgoederen rond 1850. Belangrijk was de handmatige afwerking: pleisterwerk met de korte rei en sauswerk met de blokkwast. Het houtwerk is geplamuurd en met de kwast geschilderd. De vormgeving van de paneeldeuren is wel eigentijds: houten raamwerk met mdf paneel of glas i.p.v. brede delen.

De historische kleurstelling volgt de architectuur buiten: het wit gepleisterde voorhuis (wonen) is het meest hoogwaardig afgewerkt met binnen blank geoliede grenen delen. Wij overwogen eiken...maar eiken was te luxe geweest. Alle vaste kasten zoals in de bibliotheek, de eetkamer, de garderobe op de verdieping kregen een grijsgroene historische kleur. Het gemetselde boerderijgedeelte (keuken en TV kamer) is eenvoudiger met groengrijs geschilderde lariks vloerdelen en dito keukenmeubilair. De plafonds in deze vertrekken zijn ossenbloed rood geschilderd.

De gastenbadkamer en de bijkeuken beneden en de twee logeerkamers boven zijn in de deel gebouwd en uiterst sober.

tek

Tekst volgt.....

landschap

Na het slopen en opruimen van alle agrarische bedrijfsgebouwen resteerde een ca. 1 ha groot braak liggend terrein. Daar waar aan de oost- en de zuidzijde relatief kleine ingrepen binnen de aanwezige oude parkstructuur volstonden was voor de westzijde een totaal nieuw concept nodig.

Conform de traditionele opzet van een landgoed met een siergedeelte (park en siertuin) en het nut gedeelte (boomgaard, moestuin en pluimvee) is voor de invulling van het nieuwe gedeelte gekozen voor een mix van sier en nut.

De toevoeging van een royale vijver lost twee problemen op: aan de ene kant wordt de serre verankerd in zijn plek en aan de andere kant beëindigd de vijver met een zachte oever het park en bakent met de strakke kant het nut gedeelte af. Met de grond uit de vijver wordt het park beëindigd en met 100 Rhododendren beplant. Naast de vijver zorgt een lindelaan – later op te snoeien tot berceau - voor intimiteit en ruimtelijkheid op het grote terrein.

Dicht bij de keuken ligt parallel aan de deel de moestuin. In het verlengde van de boerderij omsluit een U-vormige hazelaar haag de bessentuin. Op de plaats van de oude stallen staan de hoogstam fruitbomen ingelijst door beukenhagen. Tussen de boomgaard en de lindelaan zouden de verblijven en weides van kippen en geiten komen.

NADIEN

In 2007 verkopen wij om gezondheidsredenen de Vledderhof aan Fam. Hoetjes die een B&B starten. Zoals op deze foto goed te zien is hebben zij ons landschap ontwerp in grote lijnen overeind gehouden en daar zijn wij hen zeer erkentelijk voor.