BNA gebouw 2009 regio noord winnaar

WINNAAR BNA GEBOUW VAN HET JAAR 2009 REGIO NOORD

'Wij willen een schuur, hier hoort geen villa', vond het echtpaar, bestaand uit een architect en binnenhuisarchitect. Dat hebben ze en we geweten. Maar het resultaat is er naar. Het singellandschap bij Paterswolde is gesierd met een schuur met de allure van een villa, een huis annex kantoor, dat enerzijds een houten schuur met een golfplaten dak is, bescheiden, eenvoudig, sober gedetailleerd en liefdevol en subtiel ingebed in de landschappelijke context, maar anderzijds de kracht uitstraalt van een geslaagd idee, dat met passie en in zijn uiterste consequentie is doorgevoerd. Een meanderend pad door een toekomstig minibos dat de openheid van het landschap moet versterken, leidt naar de entree in de besloten, intieme kern van het gebouw met trappenhuizen, keuken en een besloten zithoek met open haard. Vanuit deze geborgen plek ontvouwt het gebouw zich naar de drie open zijden waar het omringende landschap door grote ramen in de transparante ruimten binnenstroomt. Sobere beweegbare houten lamellen in gegalvaniseerde kaders bieden in gesloten stand de mogelijkheid alle schuifpuien te openen en zon buiten de deur te houden. Zwevende houten vlonders, boven het licht verhoogde terrein, zorgen voor de vloeiende overgang van binnen naar buiten en benadrukken het autarkische karakter van het huis.
De woonschuur schikt zich op een bescheiden, sobere manier in de typologie van het Drentse landschap dat zich kenmerkt door lange lijnen en singels. De plaatsing van de bijgebouwen versterkt het agrarische karakter van de woning en creëert een intieme binnentuin met zichtlijnen naar het achterliggende landschap. De jury heeft grote waardering voor het tot in alle hoeken doordachte ontwerp, de zuivere plattegrond, de prachtige sobere detaillering, het spel van intimiteit, openheid en geslotenheid, de eenvoud, het idealisme en de zoektocht naar het pure door eindeloos te reduceren. De woonschuur is hierdoor een monument van vakmanschap en een voorbeeldproject pur sang van internationale allure. Kortom, een gebouw dat in tijden van verrommeling en zorg over ons landschap zonder meer aanspraak maakt op de titel Gebouw van het Jaar 2009.

Bekijk het Schuurhuis

Download het juryrapport