BNA gebouw 2010 regio noord nominatie

BNA GEBOUW VAN HET JAAR 2010 REGIO NOORD JURYRAPPORT

Bij de strijd om de hoofdprijs, waar twee gebouwen voor in aanmerking komen, blijkt hoe moeilijk het is om heel verschillende projecten met elkaar te vergelijken. Hoe maak je een keuze tussen een in alle opzichten prachtig uitgevoerde stoeterij en een hartverwarmende school voor bijzonder onderwijs. De jury heeft, weliswaar niet unaniem, gekozen voor het liefdevolle project waarbij gestreden is om een doelgroep die vaak in de vergetelheid raakt, een veilige thuishaven te geven.


Stal Arcadia, Vledder

Architectonisch maatpak
Het komt in Nederland maar zelden voor dat een architect volledig de ruimte krijgt om zijn ideeën te verwezenlijken. Maar de jury onderschat de opdracht niet, want als the sky the limit is, is de neiging naar overdaad groot. Met deze in alle opzichten perfect uitgevoerde, luxe maar minimalistische stoeterij heeft Cor Kalfsbeek laten zien dat hij deze uitdaging aankan. Dit fokcentrum voor dressuurpaarden is een complex van bedrijfsgebouwen met boxen, stallen, groepsverblijven, uitloopmogelijkheden, een multifunctionele ruimte, kantoren en twee appartementen, op een terrein van 15 hectare. Overal is gezocht naar een perfect evenwicht tussen traditionele vormen en elementaire materialen als hout, beton en staal, passend bij de functie. De gebouwen in de vorm van conventionele schuren maar opgetrokken uit betonnen plinten en vergrijzend eikenhout, schikken zich als een vanzelfsprekend onderdeel in de landelijke omgeving.
De bijzondere dakuiteinden geven het gebouw een markant karakter en dat moet je durven. De werelden van de paarden en de gebruikers zijn op subtiele wijze van elkaar gescheiden door gebruik van Iroko kozijnen in de vertrekken voor de mensen en verzinkt stalen kozijnen in de verblijven van de paarden. Deze consequente doorvoering van materialen komt ook terug in de vloeren met straatklinkers in de boxen, beton in en tussen de groepsstallen en onbehandelde blokjes eikenhout in de representatieve ruimten. Zelfs in het ontwerp van de tafels is het uitgangspunt doorgevoerd, hier ligt de boerentafel aan ten grondslag: een schraag met een blad erop. De enige kritische noot van de jury is dat rond de paardenbak geen ruimte is voor toeschouwers waardoor de mogelijkheid voor flexibel gebruik in de toekomst, vermindert. Hier is een architect aan het werk geweest die als geen ander het idioom van het vakmanschap weet te hanteren. De jury is onder de indruk van het perfectionisme, de discipline, de consequente uitvoering, het gevoel voor verhoudingen, ritme, schaal en materiaal, traditioneel, vanzelfsprekend en sober. En het uitgangspunt less is more, niet als dogma maar als principe. Ook heeft de jury veel waardering voor de opdrachtgever die deze architectonische opdracht serieus heeft genomen. Door de nauwe samenwerking is een prachtig architectonisch maatpak gecreëerd.

Bekijk stal Arcadia

Download het juryrapport